Er du i faresonen?

Vi går nå inn i årstiden alle lengter etter når høstregnet aldri tar slutt og vinterkulden biter oss i kinnene. Denne deilige tiden da vi kan gå tynnkledte og nyte livet utendørs til sent på kvelden. Er det rart at akkurat disse ukene påvirker oss til å ville nyte litt ekstra? Og da særlig med noe godt å spise og drikke?

Vi klarer imidlertid ikke å være så fysisk aktive som vi har ambisjoner om å være, og vi spiser godsaker både for mye og for ofte. Energiregnskapet går rett og slett ikke opp, og mange legger dermed på seg noen kilo i løpet av sommeren. Disse er det ikke alltid så greit å bli kvitt, og vi erfarer at kiloene stadig renner på og vi ender med overvekt og fedme.

Men, hva er overvekt? Hvor tunge må vi være for at det regnes som fedme? Om du går inn på en BMI-kalkulator på nettet så plotter du inn vekt og høyde. Da får du svar på hvordan det ligger an med deg. Mange vil nok få seg en vekker, for det er så vanlig at så mange av oss veier litt for mye. Et eksempel kan være en person som måler 1,60 m og veier 65 kg. Vedkommende er da lett overvektig. Om den samme personen veier 70 kg så snakker vi overvekt, og ved 78 kg handler det om fedme. Vekten er altså ikke skyhøy før det blir kategorisert som fedme. Bare begrepet er jo litt fjernt for de fleste, men altså mye mer vanlig enn vi tror.

Ta også frem målbåndet og mål livvidden din. Den måles midt mellom hoftekammen og det nederste ribbenet, og de fleste er på det tynneste her. Om du er mann og måler over 94 cm vil du ha en økt risiko for diabetes 2, samt hjerte- og karsykdommer. Måler du over 102 cm er det en betydelig risiko for nevnte sykdommer. For kvinner så vil over 80 cm gi økt risiko, mens over 88 cm er en betydelig risiko. Overraskende få i Norge har en sunn livvidde, og det betyr at mange utsetter seg selv for en stor helsefare.

Det er selvsagt ikke slik at man kan unngå alt som er farlig her i verden, men en kroppsvekt og livvidde som i mange tilfeller påfører oss sykdom er unødvendig. Hver enkelt av oss må ta stilling til om vi vil ta sjansen på at vi kan bli syke, eller om vi vil ta nødvendige grepene. Skal vi gå for en sunnere livsstil så vil det medføre forsakelser, anstrengelser og endret tankegang. Det er ikke lett, for da hadde jo alle gjort det, men ikke mange angrer på at de har prioritert sunnhet og helse.

For å gå ned i vekt og bli der så må vi innse at det innebærer varige endringer av vanene våre. Det er mange aktører som tilbyr god hjelp, og opplegg som varer over tid vet vi statistisk sett fungerer best. Det å ha kontroll på energiinntak og fysiske aktivitet er også veldig viktig for vektnedgang og stabilitet. De fleste av oss vil naturlig underrapportere hva vi spiser og drikker, samtidig som vi overrapporterer hvor fysisk aktive vi er. Det er helt nødvendig at vi får et realistisk bilde på hva som skal til av trening for å forbrenne for eksempel en sjokolade, og så får man vurdere om det er verdt det.

Nyt sommerukene, og kanskje du skal starte med å omforme ditt begrep om hva kos er? At det ikke bare forbindes med at vi skal spise og drikke?

Hvis du synes det er vanskelig å ta grep på egenhånd så har EasyLife 20 års erfaring og har hjulpet mange tusen mennesker til en sunnere, sprekere og sterkere tilværelse. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat!

Interesseskjema

Fyll inn ditt navn.
ugylig e-postadresse.
Du må fylle inn bosted
Du må velge en tid på døgnet.
Du må velge et senter
Du må akseptere vår personvernerklæring for at vi skal kunne hjelpe deg.
Sender inn skjema ...

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Vi publiserer regelmessig nyhetsbrev med nyttig info og tips, samt gode tilbud. Du kan abonnére på nyhetsbrevet og få tips og gode tilbud rett i innboksen her!

© 2020 Easylife Norge AS